چگونه هتل بسازیم | 10 راز نهفته در ساخت هتل
هتلها و هتلداری بخش مهمی از دنیای امروز و صنعت گردشگری را تشکیل میدهند. نیازی نیست که حتماً ثروتمند باشید تا بتوانید یک هتل بسازید. این که بدانیم دقیقاً چگونه هتل بسازیم نیازمند داشتن مهارت و اطلاع در مورد بعضی از نکات است. از این رو 10 راز نهفته در ساخت هتل را در این […]
هتلها و هتلداری بخش مهمی از دنیای امروز و صنعت گردشگری را تشکیل میدهند. نیازی نیست که حتماً ثروتمند باشید تا بتوانید یک هتل بسازید. این که بدانیم دقیقاً چگونه هتل بسازیم نیازمند داشتن مهارت و اطلاع در مورد بعضی از نکات است. از این رو 10 راز نهفته در ساخت هتل را در این مطلب با شما به اشتراک میگذاریم تا در این باره اطلاعات بیشتری کسب کنید.
1- هزینه ساخت هتل
اولین سؤال و مهمترین سؤال همین است. شاید ندانیم چگونه هتل بسازیم اما میدانیم برای ساختن هتل سرمایه نیاز داریم. این هزینه به متغیرهای زیادی وابسته است مثل:
- مکان. هزینه تاسیس هتل در شهرهای بزرگ و گران نسبت به شهرهای کوچکتر خیلی بیشتر است.
- کیفیت. معلوم است که هزینه ساخت و نگهداری یک هتل پنجستاره از یک هتل کوچک و یا اقامتگاه بومگردی بیشتر است.
- اندازه. تعداد اتاقها، رستورانها، فضاهای پذیرایی و دیگر فضاها در هتل تأثیر زیادی روی قیمت دارند.
این هزینهها عموماً بیشتر در این پنج حوزه صرف میشوند:
- زمین. اجاره یا خرید زمین هتل.
- ساختن. هزینههای ساختن ساختمان هتل بیشترین سهم بودجه را به خودشان اختصاص میدهند. معمولاً صاحبان هتل برای تأمین این هزینهها از بانک وام دریافت میکنند.
- هزینههای غیر ساختمانی. تمام هزینههایی که به ساختوساز مربوط نیست در این دسته قرار میگیرند. مثل هزینههایی که باید به طراحان، معماران و وکیلان هتل پرداخت شود. همینطور هزینه بیمه، جوازهای لازم و مالیات.
- مبلمان، امکانات، تأسیسات. هزینه تمام امکاناتی که میتوانیم به هتل بیاوریم در این دسته قرار میگیرند. وسایلی مثل میز، کامپیوتر، وسایل برقی، تأسیسات ساختمانی و غیره.
2- انتخاب بین خرید یا ساخت هتل
سؤال اولی که باید پاسخ دهید این است که آیا میخواهید هتلی را بخرید یا از صفر شروع کنید و هتل بسازید. ریسک خرید پایینتر است چون هتلی که میخرید تاریخچهای داشته و به درآمد هم رسیده. با خرید هتل نیازی به انجام دادن کارهای اداری، مجوز گرفتن و ساخت ساختمان هتل هم ندارید. هتلی که میخرید مشتریان قدیمی و کارکنان آموزش دیده دارد که برای شما سودآور هستند. از طرفی ساختن یک هتل جدید در بلند مدت سود بیشتری نسبت به خریدن یک هتل قدیمی دارد. ساختن هتل ریسک بیشتری دارد و در نتیجه سود بیشتری میآورد اما سرمایهتان را برای مدت طولانیتری باید خرج کنید تا به درآمد برسید.
برای تصمیمگیری در مورد خریدن یا ساختن هتل باید تحلیل دقیقی از بازار داشته باشید. باید تمام هتلهای شهری که در آن هستید را بررسی کنید تا بدانید آنها چه کاری انجام میدهند و شما میتوانید چه کاری بکنید تا از آنها بهتر باشید. برای مثال چه تکنولوژیهایی میتوانید اضافه کنید یا چه کارهایی برای سودآوری بیشتر میتوانید انجام دهید. اگر قصد دارید یک هتل بخرید، میتوانید با انجام دادن این تحلیلها و اضافه کردن امکانات جدید عملکرد هتل را بهبود بدهید و به درآمد بیشتر برسید.
3- تحلیل اطلاعات و امکانسنجی
پس از این دو مرحله باید مکان هتل را به دقت انتخاب کنیم. برای مثال شاید دوست داشته باشیم هتلی سنتی بسازیم اما بعد از بررسی بفهمیم منطقهای که در آن هستیم شرایط تأسیس هتل سنتی را ندارد. شاید فکر کنیم ساختن یک هتل مدرن در منطقهای تاریخی کار درستی باشد اما بعد از تحلیل بازار خلاف این مسئله ثابت شود. تحلیلهای اقتصادی به شما میگویند چقدر سرمایه نیاز دارید، چقدر از این سرمایه را باید خرج کنید و چقدر طول میکشد تا به سود برسید. برای امکانسنجی نیاز به این سه مورد دارید:
- مدل مالی. ورودیهای مالی و سرمایهای که نیاز دارید را در قالب یک مدل تعریف کنید. ساخت یا خرید هتل چقدر هزینه میبرد؟ به صورت واقعبینانه امکان به دست آوردن چه نرخهایی را دارید و متوسط نرخ اشغال چقدر است؟ آیا میتوانید نرخ سود را در طول زمان افزایش دهید؟ باید این سؤالها را جواب دهید تا بتوانید به تحلیل امکانسنجی دقیقی برسید.
- پروفورما. پروفورما شامل ترازنامه، صورت سود و زیان و جریان نقدی است و میتواند سرنوشت سرمایه شما را پیشبینی کند. درآمد و هزینهها در پروفورما پیشبینی میشوند تا بتوانید بفهمید رسیدن به سود چه مدتی طول میکشد.
- منابع سرمایه. سرمایه مورد نیازتان را از کجا قرار است تأمین کنید؟ آیا سرمایهگذارانی از خانواده یا دوستانتان دارید، خودتان پول دارید، یا قرار است از بانک وام بگیرید؟ باید این منابع را کاملاً مشخص کنید تا سرمایه کافی داشته باشید و بتوانید مدل مالیتان را اجرا کنید.
4- ساخت طرح کسبوکار برای هتل
این طرح شامل تبلیغ کردن هتلتان و چرخاندن کسبوکارتان است. بدون داشتن یک طرح کسبوکار موفقیت تقریباً غیرممکن است، مخصوصاً اگر از روشهای جذب سرمایه قدیمیتر مثل وام گرفتن از بانک استفاده کنید.
یک برنامه خوب شامل این موارد است:
- خلاصه اجرایی. یک طرح کلی در مورد کسبوکار هتلتان که یک دید کلی از مهمترین مسائل هتل به شما میدهد.
- موقعیتیابی برند. داستان برندتان را تعریف کنید. مفهومی که هتل شما به دنبال آن است چیست؟ مشتریان هدف شما چه کسانی هستند؟ چه چیزی به بازار اضافه میکنید؟ اهداف درآمدی، تاریخ سودآوری و نرخ اشغالتان چقدر است؟
- تحلیل بازار. بازار محلی و صنعت هتلداری را بررسی کنید. الگوهای سفر در بازار محلی را پیدا کنید. روند رشد بازار را هم نشان دهید تا سرمایهگذارانتان بتوانند پتانسیل رشد بازار و اندازهاش را درک کنند.
- تحلیل رقبا. رقبای خودتان را مشخص کنید. کسانی که با هتل شما مستقیماً رقابت میکنند را مشخص کنید تا بتوانید برای رقابت آماده باشید.
- تقسیمبندی مهمانان. هتل شما برای چه کسانی است؟ بدانید مشتریان شما که هستند و چه شخصیت و نیازی دارند. اندازه این بخش از مشتریان را دقیق مشخص کنید. دانستن شخصیت مهمانهای هتل برای موفقیتتان ضروری است. باید بدانیم چه کسی قرار است مهمان هتل باشد تا بدانیم چگونه هتل بسازیم.
- برنامه راهبردی. استراتژیهایی که برای بازاریابی، توزیع و مدیریت درآمد دارید را توضیح دهید. در این قسمت است که باید سرمایهگذارانتان را متقاعد کنید که پولشان را برای درآمد بیشتر به شما بسپارند. شرایط تأسیس هتل سنتی با تأسیس یک هتل چند ستاره و مدرن فرق دارد. باید مشخص کنید چه هتلی هستید و چه برنامهای دارید.
- طرح عملیات. نحوه عملکرد هتل، فناوریها، نحوه استخدام کارکنان، کارهایی که باید انجام دهید، استانداردهایی که برای خدمات دارید و دیگر اطلاعات مربوط به عملکرد هتل را ارائه دهید.
- طرح مالی. سود بالقوه هتل و پیشنهادهایی که برای رسیدن به این سود دارید را ارائه کنید.
- تیم. اعضای تیم خود را به بهترین وجه نشان دهید. سرمایهگذاران نگاه خاصی به تواناییهای تیم مدیریت دارند.
- نقاط عطف. اتفاقات مهم مثل گرفتن مجوزهای اولیه، استخدام پرسنل تا افتتاحیه بزرگ و رسیدن به سود را لیست کنید.
5- تشکیل استراتژی حضور و توزیع دیجیتال
وقتی به این مرحله رسیدهاید یعنی سرمایه مورد نیاز را تأمین کردهاید و حالا نوبت شکل دادن استراتژیهای کارتان هستید. برای شروع باید وبسایت هتلتان را طراحی کنید. باید وبسایتی مدرن، بهینهسازی شده و به روز داشته باشید. سایت شما دریچهای است که هتلتان را به دنیا نشان میدهد. حتماً روی بخش رزرو آنلاین کار کنید تا بتوانید مشتریان مستقیمی جذب کنید و از پرداخت حق کمسیون به شرکتهای واسطه معاف شوید. در شبکههای اجتماعی فعال باشید. حتماً در اینستاگرام و توییتر فعالیت کنید و سعی کنید صفحاتی جذاب بسازید تا مشتریان را جذب کنید.
6- استراتژیهای پیش از افتتاح
در این مرحله باید خودتان را از دیگران متمایز کنید. باید یک تجربه استثنایی به مهمانان هتلتان ارائه دهید تا بتواند شما را در میان رقیبانتان برجسته کند. سه استراتژی اصلی قبل از افتتاح هتل عبارتاند از:
- کارکنان. قصد استخدام چه کارمندانی دارید؟ جدول زمانی استخدام نیرو چیست و چطور قبل از باز شدن هتل آنها را آموزش میدهید؟ نیروهای کلیدی مثل مدیر کل، مدیر فروش و بازاریابی و مدیر مهندسی و تأسیسات را باید حداقل ده ماه قبل از افتتاح هتل استخدام کنید.
- عملیات. نقشه عملیات هتل شامل برنامهریزی برای نحوه عملکرد هر کدام از بخشها است.
- برنامههای فناوری. این قسمت شامل تهیه کردن شبکه اینترنت برای هتل، مدیریت سایت هتل و درست کردن سیستمی هوشمند برای رزرو هتل و ارتباط با مشتریان است.
7- شرایط اخذ مجوز
طبق قانون حداقل متراژ مورد نیاز برای ساخت یک هتل 400 مترمربع است. همچنین طرح شما با توجه به مکان مورد نظر برای اجرا باید توجیه پذیر باشد. سرمایه گذار باید استاندارها و تواناییهای لازم را برای اجرای کامل این طرح داشته باشد. همچنین سازمانهای مربوط مثل سازمان میراث فرهنگی و گردشگری، باید احداث هتل را تأیید کنند و نحوه تأمین سرمایه باید به صورت کامل مشخص شود.
8- قرار داد مشارکت
قرارداد مشارکت به قراردادی گفته میشود که برای سرمایهگذاری بین یک یا چند مالک بسته میشود. برای ساخت هتل شما به چنین قراردادی نیاز دارید زیرا هزینههای ساخت هتل معمولاً به قدری زیاد است که یک فرد نمیتواند تمام هزینههای آن را متقبل شود. حتی اگر خانهای قدیمی داشته باشید و بخواهید آن را به هتلی سنتی تبدیل کنید نیز باز هم به سرمایه زیادی نیاز دارید و تنها خرید زمین کافی نیست. این قرارداد بسیار حساس است و باید بدون خطا صورت بگیرد. بهتر است که برای تنظیم آن از وکیل یا دفترخانههای اسناد رسمی استفاده کنید. در این قرارداد تعهدات طرفین، سرمایه دقیق هر طرف، سهم آنها و شروط کامل ذکر شود.
9- مخارج پس از ساخت
غیر از هزینه ساخت، هزینههای دیگری نیز وجود دارد که پس ساخت هتل به وجود میآید و باید آنها را در نظر بگیرید تا ضرر نکنید. هزینههای پرسنل، خدمتکار و دربان، مدیران بخش اقامت و پذیرش، بخش امنیت و خدمات فنی، هزینههای لازم برای بازاریابی و تبلیغات، هزینه تعمیرات، هزینه تهیه لوازم مورد نیاز برای بخش کافیشاپ و رستوران که بیش از شروع به سوددهی باید آنها را مدنظر بگیرید. همچنین کارمندان هتل را باید قبل از بازشدن هتل استخدام کنید تا زمانی که هتل به درآمد برسد باید حقوق کارمندان را از سرمایهای که برای هتل دارید تأمین کنید.
10- اقدامات بعد از گرفتن مجوز
پس از اخذ مجوز یک مهلت ۶ ماهه داده میشود که نقشههای معماری هتل بر اساس ضوابط سازمان میراث فرهنگی تهیه شود. پس از تصویب نقشهها، این موضوع به شهرداری یا بخشداری برای موافقت با ساخت هتل ابلاغ میشود. بعد از تأیید فرد میتواند برای گرفتن پروانه ساختمان و مجوز ساخت اقدام کند. بعد از این مرحله شخص میتواند با این مدارک و داشتن حداقل 20 درصد سرمایه مورد نیاز از تسهیلات بانکی استفاده کند.
هتل یکی از مراکز مهم در صنعت گردشگری محسوب میشود. صنعت هتلداری، صنعتی است که نیاز به هزینه و سرمایه زیادی دارد اما در عین حال حرفه جذابی است و اگر به درسی همه مراحل احداث آن انجام شود، سود خوبی در پی دارد. برای این که بدانید چگونه هتل بسازیم باید موارد و نکاتی را مدنظر قرار داد و طبق آنها برنامه ساخت هتل را طراحی کرد.